Bahan-bahan A
1 cwn tepung jagung
1 cwn jagung dlam tin
3 cwn air
1 cwn susu pekat
2 biji telur
Sedikit esen vanilla
Bahan-bahan B
6 biji telur
1 tin susu pekat
1 cwn air suam
1 sudu tepung kastard+1 cwn air
Sedikit esen vanilla
Bahan-bahan C
1 cwn kastard
1 cwn susu cair
3 cwn air
3 biji telur
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn gula
Sdikit garam
Esen vanilla
Pewarna merah
Bahan-bahan D
10 biji telur
1 cwn gula
3 cwn santan
Sedikit garam
1 sudu besar tepung beras
Kuah
2 sudu besar tepung kastard + 2 cwn air
2 tin susu cair
4 biji kuning telur
1 cwn gula
Daun pandan
Esen vanilla
Bahan hiasan
Buah-buahan koktail dlm tin
Laici dlam tin
Buah prune ( sunsweet)
kismis
Cara penyediaan..
1.Bahan A dan C di masak di atas api sederhana.. Kcau sehingga berkilat selama 15-25 minit.
2.Bahan B dan D di kukus slama 15- 25 minit..
3.Utk kuah, campurkan smua bahan.. Kacau di atas api sederhana hingga mndidih..
4.Sejukkan keempat-empat puding dan kuah di dlam peti sejuk
5.Setelah sejuk, ptong kiub n sedia utk dihidang. :)
No comments :
Post a Comment